Door: Marjolein Kempes, Happiness Officer & Werkgeluk @PSR

Voor een klant in het mooie Noord Hollandse heb ik onlangs de workshop “Gelukkig Communiceren”  mogen geven aan de hand van het vier-kleuren-model. Hun teamdag stond in het teken van communicatie. Communicatie in de breedste zin van het woord. In de ochtend het serieuze programma en in de middag gingen ze communiceren met schapen. Daarover straks meer. Tijdens de voorbereidingen vond ik het al leuk, communiceren met schapen, hoe dan? Leer mij het 😊.

Ondanks mijn minder gestructureerde kant (geel/blauw) was ik veel te vroeg op de locatie aangekomen (Fort Resort Beemster), ook bekend van de Welness, restaurant en hotel. Verzamelen in de sauna 😊, o nee, gelukkig niet. Daar wordt niemand blij van om met collega’s in de sauna te zijn. Er was geen file onderweg; op het moment dat je door de polders rijdt en geniet van alle uitzichten kom je vanzelf tot rust. Op locatie was er geen gestress, Fort Resort Beemster straalt echt rust en genieten uit. De gastvrouw was vriendelijk en zij had duidelijk een training ‘klantvriendelijkheid’ gedaan. Echt top! Jammer dat de techniek mij weer in de steek liet, maar gelukkig heb ik vaker voor dit probleem gestaan en dus nog twee andere manieren gevonden zodat het werkte. Ik was helemaal zen toen de deelnemers arriveerden. Na wat geklets over koetjes en kalfjes (nee geen schaapjes) gingen we starten met de workshop “Gelukkig Communiceren”. Het filmpje over perceptie (Daniel J.Somins)  deed weer veel stof op waaien. Sommige hadden de Gorilla echt niet gezien. Zo zie je maar weer, wat jij ziet, kan een ander  toch echt anders zien (en andersom natuurlijk). Thuis hadden de deelnemers al hun kwaliteiten en valkuilen ingevuld en in laten vullen op een formulier. De partners en collega’s vonden het leuk om in te vullen, maar soms ook best lastig. Met deze informatie en met hun eigen informatie is iedereen zich gaan indelen in de kleuren. Ben ik rood? Of Blauw, of toch Geel of Groen? Met wat verschuivingen heeft iedereen een plek gevonden in het kwadrant. Daarna even buiten koffie drinken en genieten van de rust.

Na de korte break weer verder om op zoek te gaan naar de tweede kleur van iedereen. Iedereen heeft alle kleuren in zich, maar er is altijd 1 hoofdkleur en 1 subkleur. Alles bij elkaar was het een gekleurd team. Hierna hebben we gekeken naar de Do’s en Dont’s bij de kleuren. Nu iedereen handvatten had gekregen hoe om te gaan met de diverse communicatie stijlen stond een gezonde en heerlijke lunch klaar. Hiermee was het serieuze deel afgesloten en gingen de deelnemers hun kennis in praktijk brengen als schapenherder. Dat was hilarisch, maar mooi om te zien wat er gebeurde. Het team wist met allerlei trucjes de schapen goed te leiden en bij elkaar te houden. Goed gedaan team!! Om de dag af te sluiten zijn zij nog een hapje gaan eten met elkaar.

Een complete dag met veel leuke, hilarische en leerzame momenten. Nu verder in de praktijk de communicatie stijlen inzetten. Op naar meer Gelukkig Communiceren workshops!

Bedankt Regulatory team van Boehringer-Ingelheim.